Vállalkozói központ - Szombathely

Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa

Vállalkozói központ - Szombathely

Civil összefogás a hátrányos helyzetű nők esélyegyenlőségéért Vas megyében

Civil összefogás a hátrányos helyzetű nők esélyegyenlőségéért Vas megyében

Projekt azonosítója: TÁMOP-5.5.1.A-10/1

Projekt megvalósítása: 2010. augusztus - 2012. március

Összes költség: 66.857.000,- Ft

 

 

            A projekt célja a nemek közötti különbségek csökkentése volt, ezáltal pedig a női foglalkoztatási ráta, a munkanélküliségi ráta és a keresetek jövőbeni javítása érdekében szervezett képzések sikeres megvalósítása, figyelem fordítása a munka és a családi élet összeegyeztetésére, a nők munkaerő-piaci részvétele ellenösztönzőinek megszüntetésére.

Cél a nők munkaerő-piaci reintegrációját elősegíteni hivatott intézkedések gyarapítása, hogy például ne csak a gyermeküket otthon nevelő anyák vehessenek részt a munkaügyi központok által finanszírozott képzésekben, hanem mód nyíljon ingyenes szakképzettségek megszerzésére, új szakma elsajátítására, továbbképzésre.

A munkaerő-piacra lépésnek, a nők kereső foglalkozáshoz jutásának, a férfiakkal a bérben, előmenetelben, minősítésben egyenlő esélyeinek elérése rengeteg feltétel együttes érvényesülését kívánja meg, a társadalmi értékektől a család napi munkamegosztásáig. A részmunkaidős foglalkoztatást elősegíteni hivatott rendelkezések megszületésével érdemi változások hozhatók a nők foglalkoztatásában.

A tevékenységek közül elsőként a hazai és külföldi jó gyakorlatok megismerése, adaptálása és az együttműködő szervezetek közös felkészítése valósult meg, illetve egy képzés a projekt megvalósítói, szakemberek és önkéntesek számára.

Ezt követően három, a célcsoport számára ingyenes tanfolyam (szállodai szobaasszony tanfolyam 15 fő részére, szociális gondozó és ápoló tanfolyam 10 fő részére, valamint gyógymasszőr tanfolyam 10 fő részére) lebonyolítására került sor elsősorban 40 év feletti, nem piacképes szakképzettséggel rendelkező munkanélküli nők, illetve a GYES-en, GYED-en lévő, a munkaerőpiacra való visszatérés szempontjából veszélyeztetett, alacsony iskolai végzettségű, ill. nem piacképes szakképzettséggel rendelkező kismamák számára.

Az ingyenes tanfolyamok mellett a tanfolyamon résztvevők útiköltsége, ellátásának költsége, gyermekfelügyelet költsége, valamint az oktatási segédanyagok költsége is pályázati forrásból finanszírozott, így a tanfolyamon résztvevők számára ezek a szolgáltatások is ingyenesek voltak.

A három tanfolyam lebonyolítása jelentősen hozzájárulhatott a célcsoport munkaerő-piaci helyzetének, munkavállalási alkalmasságának javulásához, amely a projekt egyik fő célkitűzése volt. A tanfolyami képzéseket úgy szerveztük meg, hogy az alapvető digitális írástudást (Internet és kommunikáció/operációs rendszerek kötelező tanfolyami elem) segítő modulok mellett tartalmazzanak egyfajta alapszintű német társalgást és az alapvető szakkifejezéseket is tartalmazó nyelvi képzési modult is.

A képzésekhez kapcsolódóan külföldi tanulmányút is megszervezésre került Ausztriába és Szlovéniába, valamint elkezdődött egy szakmai együttműködési hálózat szervezése a hasonló tevékenységet végző szervezetek közt. A projekt során szervezett fórumok, szemináriumok lehetőséget adtak a térségi és helyi partnerségek kialakítására, valamint a projekt során 2 db térségi foglalkoztatási fórummal egybekötött állásbörze megszervezésére.

A projekt eredményeinek, a célcsoport elért hasznainak, a kipróbált módszerek mások felé történő elterjesztésének és a tapasztalatok átadásának érdekében egy záró konferenciát szerveztünk, amely a projekt disszeminációs célok mellett a célcsoport elhelyezkedését is elő kívánta segíteni. Ezen tevékenységek jelentősen hozzájáruhattak a projekt céljai, a nemek közötti különbségek csökkentése, a női foglalkoztatási ráta és a keresetek javítása érdekében tett lépések sikeres megvalósításához.

 

Projektpartner: Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa,

Vállalkozói központ

9700 Szombathely, Petőfi Sándor utca 1/D.
Levelezési cím: 9701 Pf. 198
Telefon: 0694/326-048
Fax: 0694/326-049
E-mail: vashvk@vashvk.hu

Adatkezelési tájékoztató

© 2021 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 09.00-14.00
Kedd: 09.00-14.00
Szerda: 09.00-14.00
Csütörtök: 09.00-14.00
Péntek: nincs ügyfélfogadás

Log-in
frommeWEB - www.fromme.hu